Design Samarbejde

Thora Finnsdottir arbejder med mange anerkendte Danske Design Brands

Kähler/Rosendahl - Julesamarbejde

I 2022 startede det igangværende samarbejde med Rosendahl. Et samarbejde i Julens tegn, under temaet af samme navn “Julefortællinger.”

Thora Finnsdottir er kendt for originalt skandinavisk design, som på smukkeste vis afspejler, at hun finder sin inspiration i sin hverdagsformer og tilfører dem sin egen unikke stil.

Hendes design tager udgangspunkt i eksisterende hverdagsgenstande, hvis form og struktur hun leger med, så et nyt formsprog opstår. Denne stærke sammenvævning af tradition og innovation kommer tydeligt til udtryk i Julefortællinger-serien. En serie af stemningsfulde keramiske figurer direkte inspireret af den nordiske natur og udført i Kählers berømte håndlavede kvalitet. 

Hver eneste keramiske julehistorie fra Thora Finnsdottirs hånd bærer et autentisk budskab om julen, og afspejler hendes eksperimenterende og undersøgende tilgang til form og fortælling, hvor hun trækker på historier og traditioner om Kählers kunst og design. 

I serien Julefortællinger skaber Thora naturens struktur og former med sin sædvanlige nysgerrighed gennem direkte afstøbninger af svampe, kogler og træstubbe, som hun så giver et nyt liv gennem keramikken. 

Thora Finnsdottirs arbejde for Kähler har også givet os Stella-serien, som indeholder fyrfadsstage og vinduespendel, hvor lysets bevægelser skaber et legende udtryk og skaber smukke skygger på bordet eller i vindueskarmen. Det tynde keramiske materiale får et næsten gennemsigtigt udseende, når lysene spreder deres varme og hyggelige skær. 

Begge serier er et tydeligt bevis på Thoras evner til at designe juleuniverser, der bringer glæde og stemningsskabende figurer ind i en magisk juletid og samtidig er en del af eventyret om Kählers håndlavede designtraditioner, som siden grundlæggelsen i 1839 har været præget af klassisk håndlavet keramik. 

De følgende stykker er til salg i Inspiration, Bahne, Imerco, Kop og Kande, osv. Hver år kommer flere til.  


Georg Jensen Damask

I 2014 henvendte Georg Jensen Damask til Thora for et samarbejde om en ny juledug. Det var en kæmpe ære at være en del af, da det er en lang og meget kendt tradition i Danmark. Det var et langt projekt og endte med en smuk dug med store stjerner og streger.

Når Thor arbejder med ethvert projekt, arbejder hun med noget, hun kalder ubevidst anerkendelse. Her arbejder hun ud fra mønstre, strukturer og objekter, der allerede eksisterer. På den måde er der altid noget historisk i det, hun arbejder med som transformeres og bearbejdes på forskellige måder. Det er et samarbejde mellem hende og historien, og er ofte en proces, hvor hun udforsker og opdager gamle mønstre og former.

Baggrundsmønsteret stammer fra et gammelt og meget mere kompliceret og detaljeret mønster. Jeg har udvalgt forskellige detaljer og tre streger, som faktisk udgør baggrunden på dugen. Mønsteret til stjernen kommer også fra slebet glas. På den måde passer de to udtryk rigtig godt sammen.

”Jeg arbejder med keramik og med hele vores designhistorie som mennesker – altså hvordan vi former tingene og bruger forskellige mønstre fra naturen, som vi udvikler og bearbejder og formerer. Jeg samler altid mønstre og figurer i de forskellige ting, jeg støder på. Da jeg blev spurgt til opgaven til Georg Jensen Damask, dykkede jeg ned i alle mine ting og tænkte over, hvad der inspirerer mig og ledte efter et mønster, jeg kunne forestille mig på en dug.”

Dugen skulle være anderledes, men samtidig have et klassisk præg, så den kunne falde ind i vores eksisterende juletraditioner uden at være voldsomt anderledes.

For Thora har det været utrolig spændende at få et indblik i teknikken og håndværket af vævningen og at opdage, hvor smukt damask er. Det har været givende at se, hvad mønsteret kan bidrage med til damask, og hvad damasken bidrager med til mønsterets udtryk.

Du kan se den smukke dug her i denne video:

Dottir

Thora Finnsdottir er grundlægger af Finsdottir keramiske fortællinger – nu Dottir Nordic design 2009. Hun arbejdede som kreativ direktør og designer indtil 2019.

Indkøbskurv
Thora Finnsdottir